A megfelelő higiénia elengedhetetlen a bőrirritáció és a fertőzések megelőzéséhez


A megfelelő higiénia elengedhetetlen a bőrirritáció és a fertőzések megelőzéséhez

A szójakészítmények jellemzően izoflavonokat, a babban és hüvelyesekben található vegyületeket tartalmazzák. Az izoflavonok az ösztrogén hormon hatását utánozzák, és a szójatartalmú tápszerrel táplált kislányoknál a hüvely sejtjeiben és a nagyobb méhekben változásokat észleltek.

Érzékeny képlet

Az érzékeny tápszerek alacsonyabb laktózszinttel készülnek, és olyan csecsemők használják, akiknek érzékeny a pocakjuk, és nehezen emésztik meg a szokásos tehéntej alapú tápszert. A csecsemőnek érzékeny tápszerre lehet szüksége, ha hasmenést, hányást, fokozott nyűgöt vagy túlzott gázképződést tapasztal az etetés után.

Hipoallergén formula

A hipoallergén tápszer olyan babák számára készült, akik allergiásak a tehéntej alapú tápszerre. Olyan fehérjékből készül, amelyeket kisebb, könnyebben emészthető darabokra, úgynevezett aminosavakra bontottak. A fehérjék lebontása lényegében a képlet „előemésztését” jelenti, és csökkenti az allergiás reakciók kockázatát.

Jelek arra, hogy a tápszer nem egyezik a babával

Tehát kiválasztott egy tápszert, amelyet bemutat a babának, de honnan tudhatja, hogy a vásárolt tápszer a megfelelő típusú lesz-e? Íme néhány gyakori jel, amely arra utal, hogy a baba nem tolerálja a tápszert:

 • Hányás.
 • Hasmenés.
 • Testkiütés.
 • Fogyás.
 • Gázképződés, puffadás.
 • Ingerlékenység, fokozott nyűgösség.
 • Etetés utáni zihálás vagy köhögés.
 • Vér vagy túlzott nyálka a székletben vagy hányás.

Forduljon gyermekorvosához, ha csecsemőjének tápszer-intoleranciára vagy allergiára utaló jelei és tünetei vannak .

A szoptatás és a cumisüveges táplálás kombinálásának legjobb módjai

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) azt javasolja, hogy az első hat hónapban kizárólag szoptassa a babát, de egyes anyák nem képesek elegendő anyatejet termelni a baba megfelelő növekedéséhez. Tápszer pótlása szükséges, ha a baba nem hízik, amikor kizárólag szoptat.

Egyes anyák szoptatják gyermeküket, majd utána egy üveg tápszert kínálnak, ha a baba még mindig éhes. Lehetőség van pumpált anyatej hozzáadására is a tápszerhez. Ezt úgy lehet megtenni, hogy először elkészítjük a tápszert a szükséges mennyiségű víz hozzáadásával, majd hozzáadjuk az anyatejet. A használatra kész tápszerhez azonnal hozzáadható az anyatej, mivel nem igényel semmilyen előkészítést.

A baba tápszernek számos különböző márkája és változata létezik. A legtöbb tápszer tehéntej alapú, de a szója- és kecsketej alternatív lehetőség. Az allergiás, laktózintoleranciában vagy a tehéntej-tápszer emésztési nehézségeiben szenvedő csecsemőknek érzékeny vagy hipoallergén tápszerre lehet szükségük. Az anyatej és a tápszer biztonságosan kombinálható.

Orvosi nevén pelenka dermatitis, a pelenkakiütés olyan bőrirritáció, amely a pelenka által lefedett területen jelentkezik. A pelenkakiütés leginkább a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőket érinti. Ha a kiütést a Candida túlszaporodása okozza, akkor ezt élesztőgombás pelenkakiütésnek nevezik, és a kezelés alapja a gombaellenes gyógyszeres kezelés.

A legfontosabb elvitelek:

 • Az élesztős pelenkakiütés gyakori bőrbetegség, amely leginkább a 9-12 hónapos csecsemőket érinti.
 • Az élesztő pelenkakiütést a Candida gomba túlszaporodása okozza.
 • A gombaellenes kezelés mellett a jó higiénia elengedhetetlen az élesztő pelenkakiütés megelőzéséhez és kezeléséhez.

A pelenkakiütés típusai

A pelenkakiütés leggyakoribb formája – más néven rendszeres kiütés vagy pelenka-dermatitis – nem fertőzés, hanem a pelenka körüli bőr gyulladásos reakciója. A bőr irritálódik a vizelettel, széklettel vagy a mosószerekből származó különféle vegyi anyagokkal való hosszan tartó érintkezés miatt. A csecsemők körülbelül 50%-ánál rendszeres pelenkakiütés alakul ki egy adott időpontban az első életévben.

A pelenkakiütés második leggyakoribb oka a fertőzés. A Candida fertőzés élesztőgombás pelenkakiütést vagy Candida pelenka dermatitiszt okoz, és rendszeres pelenkakiütést követően alakulhat ki.

A Staphylococcus aureus vagy Streptococcus pyogenes okozta bakteriális fertőzések bonyolíthatják az élesztőgombás pelenkakiütést.

Az élesztő pelenkakiütés okai és kockázati tényezői

Az újszülötteknél és a csecsemőknél nagyobb a kockázata a rendszeres és élesztőgombás pelenkakiütés kialakulásának, 9 és 12 hónapos kor között a csúcs előfordulási gyakorisággal.

A Candida albicans egyfajta élesztőgomba, amely általában kis mennyiségben megtalálható a bőrön. Ha a gombák és baktériumok közötti normális egyensúly megbomlik, a Candida túlszaporodhat, és kiütéseket okozhat a pelenka területén. A pelenka régió a leginkább érintett, mivel a Candida gombák meleg, nedves környezetben fejlődnek a legjobban. Ezenkívül a pelenka irritálhatja a bőrt és gyulladást okozhat.

Az antibiotikumos kezelés a Candida túlszaporodásának másik kockázati tényezője, élesztő pelenkakiütés vagy szájpenész formájában.

A baba étrendjében bekövetkezett változások szintén növelhetik a pelenkakiütés kockázatát, mivel az étrend befolyásolja a bélflórát és a széklet pH-ját.

A ritkább pelenkacsere is elősegítheti a pelenkakiütést, mivel a bőr hosszan tartó érintkezésben van a vizelettel és a széklettel, ezért hajlamosabb a gyulladásokra, gombás vagy bakteriális fertőzésekre.

Míg az élesztő pelenkakiütés nem fertőző, a szülőknek és a gondozóknak alaposan meg kell mosniuk a kezüket a pelenkacsere után, hogy elkerüljék a fertőzéseket.

Élesztő pelenkakiütés jelei és tünetei

Az élesztő pelenkakiütés számos jelet és tünetet okoz, beleértve:

 • A bőr duzzadt, vörös vagy lila tónusú, és kis, folyadékkal teli dudorok borítják.
 • A kiütés az ágyék közelében, a comb felső részén vagy a nemi szervek területén található, és nem fedi le a test nagy területeit, hanem több kis foltban jelenik meg a pelenka mentén.
 • A baba kényelmetlenül néz ki, sírhat és nyűgössé válhat.
 • A bőr viszkető és irritált.
 • Az élesztőgombás pelenkakiütés súlyos esetei súlyos fájdalmat okoznak, nyílt sebekkel, amelyek szivárognak és véreznek.

Élesztő pelenkakiütés diagnózisa

A diagnózis a jelek és tünetek alapján történik. A gyermekorvos fizikális vizsgálatot végez, és további részleteket kérdez a szülőktől a tünetek időtartamáról, és ellenőrzi, hogy a baba kapott-e a közelmúltban antibiotikumos kezelést.

Egyes esetekben a diagnózist laboratóriumi vizsgálattal lehet megerősíteni. A laboratóriumi vizsgálatok akkor is hasznosak lehetnek, ha az orvos másodlagos bakteriális fertőzésre gyanakszik.

Honnan lehet tudni, hogy élesztőgombás pelenkakiütésről van szó, vagy szokásos pelenkakiütésről?

Bár az orvoshoz fordulás a legjobb a helyes diagnózis felállításához, a szülők képet kaphatnak arról, hogy a baba kiütéseit gomba okozza-e, vagy valami olyan, ami irritálja a bőrt.

Az élesztőgombás pelenkakiütés vörös vagy lila színű, kis dudorokkal, fényes vagy hámló megjelenésű, míg a szokásos pelenkakiütés száraz, pikkelyes bőrhöz vezet, pattanások nélkül, és rózsaszín vagy vöröses színű.

Az élesztőgombás pelenkakiütés jellemzően több kisebb foltban alakul ki a bőrredőkön a nemi szervek vagy az ágyék területén, ahol a rendszeres pelenkakiütés a pelenka mentén nagyobb részeket, például a fenéket fed le.

A kezelésre adott válasz a kiütés hátterében álló okot is sugallja. Az élesztő pelenkakiütés gombaellenes gyógyszerekkel javul, és nem reagál a szokásos pelenkakrémekre. Másrészt a rendszeres pelenkakiütés napokon belül megszűnik pelenka krémekkel.

Ha a baba gombás fertőzést is tapasztal a szájában (szájpenész), a kiütést nagyobb valószínűséggel a Candida gomba túlszaporodása okozza.

Élesztő pelenkakiütés kezelése

Mivel egy gomba élesztő pelenkakiütést okoz, a szokásos pelenkakrémek nem segítenek.

 • A kezelés alapja egy gombaellenes gyógyszer, amely krém, kenőcs vagy tabletta formájában is felírható. A nystatint általában első vonalbeli kezelésként ajánlják három napig. Ha a nystatinra korlátozott vagy nem reagál, az orvos 7-10 napig klotrimazolt, mikonazolt vagy ketokonazolt írhat fel.
 • Az élesztőgombás pelenkakiütés súlyos formái szteroid krémet igényelhetnek.
 • A másodlagos baktériumfertőzéseket antibiotikus krémekkel, súlyos esetekben orális antibiotikumokkal kezelik.

Az élesztőgombás pelenkakiütések enyhe esetei általában néhány napon belül javulnak, de akár három hétig is eltarthat a kiütések teljes eltűnése.

Élesztő pelenkakiütés otthoni gyógymódok

 • A megfelelő higiénia elengedhetetlen a bőrirritáció és a fertőzések megelőzéséhez. A pelenkát gyakran kell cserélni napközben, de legalább egyszer éjszakánként, hogy elkerüljük a hosszan tartó vizelettel és széklettel való érintkezést.
 • Szuperabszorbens, hipoallergén pelenkák ajánlottak a bőr tisztán és szárazon tartása érdekében.
 • A pelenka területén lévő bőr vízzel, puha törlőkendővel tisztítható. A legjobb elkerülni az alkoholos vagy illatosító alapú törlőkendőket.
 • A gombaellenes krém felvitele után egy újabb réteg cink-oxid, csukamájolaj vagy vazelin alapú krém alkalmazható a bőrirritáció csökkentésére. Ide kattintva megtekintheti a környezetbarát, hipoallergén pelenkakrémek listáját, amelyet az Environmental Working Group (EWG) ellenőriz.

Az élesztős pelenkakiütést a Candida gomba túlszaporodása okozza, és leginkább az első életévben csecsemőket érinti. A kiütést gombaellenes gyógyszerekkel kezelik. A pelenka gyakori cseréje és a bőr tisztán tartása elengedhetetlen az élesztős pelenkakiütés megelőzéséhez és kezeléséhez.

A New York-i Közgyűlés bizottsága felülvizsgálja azt a törvényjavaslatot, amely legalizálja a pszilocibin-asszisztált terápiát, és létrehoz egy alapot a veteránok és az elsősegélynyújtók kezelésének biztosítására.

A pszilocibin, más néven „varázsgomba”, egy természetesen növekvő hallucinogén anyag. Az amerikai kontinens őslakos kultúrái régóta használják vallási és gyógyító kontextusban. Noha a pszilocibin szintén gyakori rekreációs drog – az Egyesült Államokban élő felnőttek közel 10%-a próbálta már ki a pszilocibint –, egyre több bizonyíték bizonyítja, hogy használható mentális egészségi állapotok kezelésére vagy enyhítésére.

A Pat Burke Demokratikus Nemzetgyűlési képviselő által februárban benyújtott pszichedelikus asszisztált terápiáról szóló törvényjavaslat célja, hogy „lehetővé tegye az engedéllyel rendelkező facilitátorok számára a pszilocibin-asszisztált terápia beadását szakképzett betegek számára”. A segítők klinikai körülmények között és otthon is nyújthatnak terápiát a mozgásukban korlátozottak számára.

A törvényjavaslat jóváhagyásával New York a harmadik amerikai állam lehet, amely legalizálja a pszilocibint. 2020-ban az oregoni szavazók elfogadták a Psilocibin szolgáltatásokról szóló törvényt, amely 2023-ban lépett életbe, lehetővé téve a pszilocibin terápiás célú gyártását és beadását.További információért látogasson el a https://glucofort-official.top/the-benefits-of-a-mediterranean-diet-for-diabetes-management/ oldalra.

Contents