Lucid Dreaming: Az alvás történeteinek ellenőrzése


Lucid Dreaming: Az alvás történeteinek ellenőrzése

Elkezdtél álmodozni, és hirtelen rájöttél, hogy álmában vagy? Sikerült -e valaha az ellenőrzés megszerzésére álmai narratívája felett? Ha a válasz valamelyikére „igen”, akkor megtapasztalta az úgynevezett világos álmodozásnak.

olyan filmek, mint például az Inception népszerűsítették a világos álmodozást. Ez a film lenyűgöző álomművészeteket tartalmaz, akik képesek ellenőrizni álmaik alakját és tartalmát, valamint mások álmait.

Az álom manipuláció ilyen jellegzetességei nem tűnnek ugyanolyan mértékben a valós életünkben, de nem teljesen hiányoznak.

Valójában számos ember képes megtapasztalni valamit, amelyet Lucid Dreamingnek hívnak, és néhányuk még az éjszakai álmaik bizonyos elemeit is képes ellenőrizni.

Egyes kutatások szerint az emberek mintegy felében életükben egy időben tisztán álmodtak, és körülbelül 11% -uk havonta egy vagy két világos álmot tapasztal.

Az álomban egy álomban egy álomban, Edgar Allan Poe azt írta: „Minden, amit látunk vagy úgy tűnik/, csak egy álomban, egy álomban”.

Függetlenül attól, hogy igaza van -e vagy sem, a filozófusok vita, de az álmok és a valóság közötti határ a Lucid Dreaming feltárása.

Ebben a reflektorfényben megvizsgáljuk, hogy mi minősül világos álmodozásnak, hogy ezeknek a tapasztalatoknak lehet -e gyakorlati alkalmazásai, és hogy az ember hogyan lehet világos álmodozóvá válni.

Mi a világos álmodozás?

Általában, amikor álmodunk, nem tudjuk, hogy az álom nem valós. Mint a film kezdetű karakterének karaktere, elég erősen mondja: „Nos, álmok, valóságosak, amíg bennük vagyunk, igaz? Csak akkor, amikor felébredünk, rájövünk, hogy valami valójában furcsa. ”

Néhány ember azonban képes belépni egy álomba, és teljes mértékben tisztában van azzal, hogy valójában álmodnak.

„A világos álomot olyan álomként határozzák meg, amely alatt az álmodozók álmodoznak, tudják, hogy álmodnak” – magyarázza a szakemberek.

Úgy tűnik, hogy a Lucid Dreaming legelső felvétele szerepel az ókori görög filozófus Arisztotelész álmairól szóló értekezésében. Ebben leírja az öntudatosság egy álomállapot alatt.

„Ha az alvó úgy érzékeli, hogy alszik, és tudatában van annak az alvási állapotnak, amelynek során az észlelés az elméje előtt áll, akkor még mindig bemutatja magát, de valami benne van, ami ebből szól:” A Koriiskos képe bemutatja magát, de a valódi Koriiskos nincs jelen. ” – írta.

Nem világos, hogy hány ember valóban megtapasztalja a világos álmodozást, bár egyes tanulmányok megpróbáltak információkat gyűjteni annak prevalenciájáról – és úgy tűnik, hogy ez a jelenség meglehetősen gyakori lehet.

Például a brazíliai kutatók 3427 résztvevőt vizsgáltak meg 25 éves korukban. A felmérés eredményei azt mutatták, hogy a válaszadók 77% -a legalább egyszer tapasztalt álmodozást.

Mikor történik, és milyen?

Mint a legtöbb álom, a Lucid Dreaming általában a gyors szemmozgás (REM) alvása során is előfordul. Néhány ember számára ez spontán módon fordul elő, mások arra késztetik magukat, hogy világosan álmodjanak (vagy jobbá váljanak).

Ahogyan egy tapasztalt világos álmodozó elmondta a Medical News ma:

“[M] y Lucid Dreaming […] akkor fordul elő, amikor felébredek, vagy néha, ha felébredek Röviden, és visszatérek aludni. Manapság nagyjából meg tudom csinálni egy szeszélyt, mindaddig, amíg abban a félig alszik, félig ébren vagyok. ”

Az, hogy az ember milyen mértékben befolyásolhatja álmát is.

Néhány ember egyszerűen azonnal felébredhet, amikor rájön, hogy álmodtak. Más emberek azonban képesek lesznek befolyásolni saját cselekedeteiket az álomban vagy az álom egyes részeiben.

A világos álmodozó, aki az MNT -vel beszélt, azt mondta nekünk, hogy képes volt manipulálni az álom narratíváját, hogy kellemes élményt teremtsen magának.

„Általában – magyarázta -, hogy az álomban ellenőrizhetem a narratívát, tehát ha elégedetlen vagyok azzal, ahogyan a dolgok az álomban zajlanak, meg tudom változtatni.”

Mik az alkalmazásai?

A Lucid Dreaming minden bizonnyal vonzó és lenyűgöző kilátás; Érdekes az a képesség, hogy teljes tudatosítsuk saját belső világunkat, hogy egy álomban vagyunk, és szinte varázslatos ízű.

Van -e azonban a Lucid Dreamingnek gyakorlati alkalmazásai?

Dr. Denholm ASPY, az ausztráliai Adelaide Egyetemen, egy kutató, aki a világos álmodozásra szakosodott.

Elmagyarázta az MNT -nek, hogy ez a tapasztalat valójában terápiás lehet. Fő kérelme, Dr. Aspy szerint, a rémálmok – különösen az ismétlődő rémálmok – kezelése, amelyek befolyásolhatják az ember életminőségét.

A világos álom megtanulásának gyakorlata, hogy megakadályozzák a rémálmok előfordulását vagy ismétlődőjét – magyarázta – „Lucid Dreaming Therapy” -nek hívják.

„Ha tudsz segíteni valakinek, akinek rémálmai vannak abban, hogy világossá váljanak a rémálom során – mondta -, akkor ez lehetővé teszi számukra, hogy ellenőrzést gyakoroljanak maguk felett vagy maga a rémálom felett.”

“[L] azt mondják, hogy valaki rémálomban támad meg. Megpróbálhatod beszélni a támadóval. Megkérdezheti tőlük: „Miért jelenik meg az álmaimban? Az emberek – tette hozzá -, vállalja a szuperhatalmakat vagy a különleges képességeket, [tehát] harcolhatnak a támadó ellen. És akkor megpróbálhat menekülni is, tehát olyan dolgok, mint a repülés, vagy akár technikák végezésére, hogy szándékosan felébredjenek a rémálomból. ”

A Lucid Dreaming szintén segíthet a fóbiákban szenvedő embereknek, például a repülés félelmének vagy a pókok félelmének.

“Ha egy személynek van egy adott fóbiája, akkor a világos álomkörnyezetük […] érdekes lehetőséget kínál az olyan dolgok elvégzésére, mint az expozíciós terápia, ahol fokozatosan kiteszi magát annak a dolognak, amelyben félsz. Kísérlet arra, hogy fokozatosan legyőzze ezt a félelmet ” – mondta Dr. Aspy.

Ez lehetséges – tette hozzá, mert az álomkörnyezetek elég reális élményt nyújthatnak anélkül, hogy valójában nem biztonságosak. A Lucid Dreaming során az egyén tudja, hogy nem a való világban vannak, így biztonságosan felfedezhetik félelmeiket anélkül, hogy ténylegesen fenyegetnek.

„A Lucid Dreaming egyfajta kreatív tevékenység”

Ugyanakkor a Lucid Dreaming szintén vonzó, mint a szokatlan szórakozás eszköze – hasonlóan a virtuális valóság magával ragadó élményéhez.

Egy tapasztalt, világos álmodozó képes lehet „kalandra menni”, és olyan módon léphet kapcsolatba az emberekkel és a dolgokkal, amelyek esetleg nem képesek a valós életben.

A világos álmodozó, aki az MNT -vel beszélt, azt mondta, hogy a tapasztalatokat úgy gondolja, mint a történetmeséléshez, ami boldogabbnak érzi magát az ébredéskor:

“Számomra a Lucid Dreaming a Olyan kreatív tevékenység – meg kell vizsgálnom, mit mondanak nekem egy kicsit az álmaim, szemben azzal, amit tudatos elmém akar. Nincs sok haszna, kivéve, ha csak érdekes vagyok, és általában boldoggá tesz […]. Hajlamosak vagyok elég elégedetten ébredni. ”

„Nagyon jól álmodom a szórakozásért” – folytatta. „Élvezem, és mint valaki, aki élvezi a történetmesélést, ez hasonló élmény, mint egy történet írása vagy videojátékok lejátszása. Bererül egy olyan narratívába, amely valamilyen módon bevonja Önt. ”

A világos álmodozás technikái

Számos technika létezik, akik kipróbálni akarják a világos álmodozást, vagy tökéletesítik a világos álmai tapasztalataikat.

A 2017. évi tanulmány, amelyet Dr. Aspy és munkatársai elvégezték, három általános technika hatékonyságát vizsgálták.

Az elsőt „valóság tesztelésnek” hívják. Ez magában foglalhatja annak ellenőrzését, hogy álmodsz -e a valós életben és egy álom alatt.

Például a nap folyamán egy személy azt akarja kérdezni magának: „Most álmodok?” Ahogy megpróbálják a kezüket áthaladni egy szilárd falon.

Ez a technika a szándékon alapul. A való életben a fal szilárd és áthatolhatatlan marad, de egy álomban a kéz könnyen áthalad rajta.

Egy másik „valóság -ellenőrzés” egy szöveges sor átolvasása. A való életben, ha elolvassuk a plakáton lévő szöveget, akkor ugyanaz marad, amikor újraolvassuk. Egy álomban azonban a szöveg folyamatosan változik.

Ezeknek a kísérleteknek a nap folyamán történő többszöri végzése megkönnyítheti az álmok során való vezetésük emlékezetét, ezáltal lehetővé téve az álmodozó számára, hogy tudatosítsa az álomot.

Egy másik technika az „ágyba ébredés”. Ehhez riasztást kell beállítani, hogy az alvás után 5–6 órával felébredjen.

Miután felébredt, a személynek arra kell törekednie, hogy egy ideig ébren maradjon, mielőtt visszatér az alváshoz. Ez a technika állítólag azonnal belemerül az alvóba a REM -be, amely az alvás fázisa, amelynek során valószínűleg világos álomot tapasztalnak.

A Lucid Dreaming „mnemonikus indukció” révén is előfordulhat. Ez egy másik technika, amely szándékot és sok gyakorlatot igényel.

A mnemonikus indukcióval egy személynek meg kell ismételnie magának – éppen lefekvés előtt – olyan kifejezés, mint például: „Ma este észreveszem, hogy álmodom”, hogy „programozzam” magukat, hogy elérjék magukat. álmodozó világosság.

Álom folyóiratok és meditáció

Úgy tűnik, hogy azoknak is, akiknek könnyűnek találják az álomot, nincs sok nehézségük az álmaik rendszeres visszahívására.

„Amikor a világos álomról van szó, akkor a legerősebb előrejelző, hogy van -e tiszta álmaid vagy sem, az, hogy mennyire jó vagy a szokásos álmaid emlékezetében” – magyarázta Dr. Aspy.

Ezért néhány olyan ember, aki érdekli az álmaik teljes tudatosságának felfedezését, hasznos lehet egy álom napló megtartása, amelyben minden este a lehető legtöbb részletben rögzítik az álmokat.

A Lucid Dreamer, akit interjút készítettünk, megerősítette ezt az ötletet azzal, hogy elmagyarázta, hogy hosszú ideig élvezte az álmainak felébresztése után.

Egy másik gyakorlat, amely elősegíti a világos álmodozást, a meditáció vagy az éberség, mivel „kiképzi” az embereket, hogy jobban megismerjék magukat és a környezetüket.

„Nagyon sok ember érdekli a meditációt és az éberséget, mint a világos álmok megjelenésének módját” – mondta Dr. Aspy, elmagyarázva: „Az a gondolat, hogy ha a nap folyamán jobban tudatában van, Valószínűbb, hogy észreveszi, hogy álmodsz, miközben alszol. ”

Aggodalmak és kockázatok

Egy olyan aggodalomra ad okot, amelyet néhány ember kifejez a világos álmodozásban való részvételről, ha képesek elérni, az, hogy „elakadhatnak” egy álomba, és megtalálják Nehezebb felébredni.

Ugyanakkor Dr. Aspy elmagyarázta az MNT -nek, hogy ez nem okozhat aggodalmat; Általában az emberek csak minden este képesek aludni (és álmodni), tehát nem valószínű, hogy bárki „elakad” alszik.

Azt mondta nekünk: „Ennek fő oka – nagyjából függetlenül attól, hogy mit csinálsz, átlagosan csak egy bizonyos mennyiségű alvást és álmodozást fogsz minden este. Van néhány dolog, amit megtehetsz egy kicsit növelése érdekében, de ezt nagyon sokáig nem tudod fenntartani. ”

Egy másik aggodalomra ad okot, hogy néhány embernek az a tény, hogy a világos álmodozásban való részvételre összpontosítást és erőfeszítést igényel, ami azt jelentheti, hogy az alvó nem kap elegendő pihenést. Valójában a 2019. évi cikk szerzői aggodalmuknak adtak hangot, amiért a gyakori világos álmodozás megszakadt alváshoz vezethet.

Dr. Aspy azonban elmagyarázta, hogy a világos álmodozók, akikkel a múltban dolgozott, nem számoltak be a fáradtabb vagy rosszabb alvásminőségről a világos álom eredményeként.

Ugyanakkor figyelmeztetést adott ki a törekvő világos álmodozóknak:

„Általában azt javaslom, hogy az emberek ne folytassák a világos álmodozást, ha bizonyos mentális egészségügyi problémák vannak.”

Ennek egyik példája a skizofrénia. Ez az állapot miatt az emberek nehezen tudnak különbséget tenni a hallucinációk és a valós események között. Bizonyos esetekben Dr. Aspy elmondta nekünk, hogy a Lucid Dreaming valójában súlyosbíthatja az állapotot.

Más tudósok azt kérdezik, hogy a világos álmodozás ösztönzése elmossa-e a vonalat az alvás-ébrenléti pszichológiai határok között. További kutatást kérnek arról, hogy ez hogyan befolyásolhatja bizonyos kiszolgáltatott embereket, ideértve azokat is, akik disszociációt tapasztalnak. A

A Lucid Dreaming lenyűgöző, segítőkész vagy kellemes élmény lehet, de mérlegelnie kell, hogy miért érdekli annak elérése, és mit vár el tőle, mielőtt megpróbálna kísérletezni.

  • Mentális egészség
  • Neurológia/idegtudomány
  • pszichológia/pszichiátria
  • Alvás/alvási rendellenességek/álmatlanság

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.