Lucid Dreaming: Έλεγχος των ιστοριών του ύπνου


Lucid Dreaming: Έλεγχος των ιστοριών του ύπνου

Έχετε αρχίσει ποτέ να ονειρεύεστε και ξαφνικά συνειδητοποιήσατε ότι ήσασταν σε ένα όνειρο; Έχετε καταφέρει ποτέ να αποκτήσετε τον έλεγχο της αφήγησης των ονείρων σας; Εάν η απάντησή σας σε κάποιο από αυτά είναι “ναι”, έχετε βιώσει αυτό που ονομάζεται Lucid Dreaming.

Ταινίες όπως η ίδρυση έχουν δημοφιλθεί ευδιάκριτα όνειρα. Αυτή η ταινία διαθέτει εντυπωσιακούς τεχνίτες ονείρων που είναι σε θέση να ελέγξουν το σχήμα και το περιεχόμενο των ονείρων τους, καθώς και τα όνειρα των άλλων.

Τέτοιες επιτυχίες της χειραγώγησης των ονείρων μπορεί να μην φαίνονται δυνατές στον ίδιο βαθμό στην πραγματική μας ζωή, αλλά δεν απουσιάζουν εντελώς.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να βιώσουν κάτι που ονομάζεται Lucid Dreaming και μερικοί από αυτούς είναι σε θέση να ελέγξουν ακόμη και ορισμένα στοιχεία των νυχτερινών τους ονείρων.

Σύμφωνα με κάποια έρευνα, περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους είχαν ένα διαυγές όνειρο κάποια στιγμή στη ζωή τους και περίπου το 11% βιώνουν ένα ή δύο διαυγές όνειρα το μήνα.

Στο πολύ αναφερόμενο ποίημα του ένα όνειρο μέσα σε ένα όνειρο, ο Edgar Allan Poe έγραψε: “Όλα όσα βλέπουμε ή φαίνονται/είναι μόνο ένα όνειρο μέσα σε ένα όνειρο”.

Το αν έχει δίκιο ή όχι είναι θέμα για τους φιλόσοφους να συζητήσουν, αλλά το όριο μεταξύ των ονείρων και της πραγματικότητας είναι κάτι που φαίνεται να διερευνά το Ducid Dreaming.

Σε αυτό το προσκήνιο, εξετάζουμε τι χαρακτηρίζεται ως διαυγές όνειρο, αν αυτές οι εμπειρίες μπορούν να έχουν πρακτικές εφαρμογές και πώς ένα άτομο μπορεί να γίνει ένας διαυγής ονειροπόλος.

Τι είναι το dreaming dreaming;

Τυπικά, όταν ονειρευόμαστε, δεν γνωρίζουμε ότι το όνειρο δεν είναι πραγματικό. Ως χαρακτήρας από την ταινία που ξεκινάει αρκετά καλά, το θέτει, “Λοιπόν, όνειρα, αισθάνονται πραγματικά ενώ είμαστε μέσα τους, έτσι; Μόνο όταν ξυπνάμε, συνειδητοποιούμε ότι κάτι ήταν πραγματικά περίεργο. ”

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να εισέλθουν σε ένα όνειρο και να έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ονειρεύονται πραγματικά.

“Ένα ευρύχωρο όνειρο ορίζεται ως ένα όνειρο κατά τη διάρκεια του οποίου ονειροπόλων, ενώ ονειρεύεται, γνωρίζουν ότι ονειρεύονται”, εξηγούν οι ειδικοί.

Το πρώτο ρεκόρ του Lucid Dreaming φαίνεται να εμφανίζεται στην πραγματεία για τα όνειρα από τον αρχαίο ελληνικό φιλόσοφο Αριστοτέλη. Σε αυτό, περιγράφει μια περίπτωση αυτογνωσίας κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης ονείρου.

“[Αν] ο κρεβάτι αντιλαμβάνεται ότι κοιμάται και συνειδητοποιεί την κατάσταση ύπνου κατά την οποία η αντίληψη έρχεται πριν από το μυαλό του, παρουσιάζεται ακόμα, αλλά κάτι μέσα του μιλάει για το σκοπό αυτό:” Η εικόνα του Koriskos παρουσιάζεται, αλλά ο πραγματικός Κοίσκος δεν είναι παρούσα », έγραψε.

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι βιώνουν πραγματικά ευρύτατα όνειρα, αν και ορισμένες μελέτες έχουν προσπαθήσει να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τον επιπολασμό του – και φαίνεται ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι αρκετά συνηθισμένο.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές στη Βραζιλία έψαξαν 3.427 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 25. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 77% των ερωτηθέντων είχαν βιώσει διαυγές όνειρο τουλάχιστον μία φορά.

πότε συμβαίνει και πώς είναι;

Όπως τα περισσότερα όνειρα, το Lucid Dreaming θα εμφανιστεί συνήθως κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών (REM) ύπνου. Για μερικούς ανθρώπους εμφανίζεται αυθόρμητα, αλλά άλλοι εκπαιδεύουν τον εαυτό τους για να αρχίσουν να ονειρεύονται με ευδιάκριτα (ή να γίνουν καλύτερα σε αυτό).

Όπως ένας έμπειρος Lucid Dreamer δήλωσε στο Medical News Today:

Εν συντομία και πηγαίνω για ύπνο. Σήμερα, μπορώ να το κάνω λίγο πολύ σε μια ιδιοτροπία, αρκεί να είμαι σε αυτή τη μισή-asleep μισό-awake διαδικασία. ”

Ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει το όνειρό του ποικίλλει επίσης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί απλά να ξυπνήσουν αμέσως αμέσως μετά την συνειδητοποίηση ότι είχαν ονειρευτεί. Άλλοι άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να είναι σε θέση να επηρεάσουν τις δικές τους ενέργειες μέσα στο όνειρο ή σε μέρη του ίδιου του ονείρου.

Ο διαυγής ονειροπόλος που μίλησε στο MNT μας είπε ότι ήταν σε θέση να χειριστεί την αφήγηση των ονείρων για να δημιουργήσει μια ευχάριστη εμπειρία για τον εαυτό της.

“Συνήθως,” εξήγησε, “Μπορώ να ελέγξω την αφήγηση στο όνειρο, οπότε για παράδειγμα, αν είμαι δυσαρεστημένος με τον τρόπο που τα πράγματα πηγαίνουν στο όνειρο, μπορώ να το αλλάξω”.

Ποιες είναι οι εφαρμογές του;

Το Lucid Dreaming είναι σίγουρα μια ελκυστική και συναρπαστική προοπτική. Το να είσαι σε θέση να διερευνήσουμε τους δικούς μας εσωτερικούς κόσμους με πλήρη συνειδητοποίηση ότι είμαστε σε ένα όνειρο είναι ενδιαφέρουσα και έχει μια σχεδόν μαγική γεύση σε αυτό.

Εντούτοις, μπορεί το Lucid Dreaming να έχει πρακτικές εφαρμογές;

Ο Δρ Denholm Aspy, στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, είναι ερευνητής που ειδικεύεται στο Lucid Dreaming.

εξήγησε στο MNT ότι αυτή η εμπειρία μπορεί πραγματικά να είναι θεραπευτική. Η κύρια εφαρμογή του, δήλωσε ο Δρ Aspy, είναι να απευθύνεται σε εφιάλτες – ειδικά επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Η πρακτική της μάθησης στο ευρύχωρο όνειρο για να σταματήσει τους εφιάλτες από την εμφάνιση ή την επαναλαμβανόμενη, εξήγησε, ονομάζεται “Lucid Dreaming Therapy”.

“Εάν μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που έχει εφιάλτες να γίνει διαυγής κατά τη διάρκεια αυτού του εφιάλτη”, είπε, “τότε αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν τον έλεγχο του εαυτού τους ή κατά τη διάρκεια του ίδιου του εφιάλτη”.

“[L] ET λένε ότι έχετε επιτεθεί από κάποιον σε έναν εφιάλτη. Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μιλήσετε με τον επιτιθέμενο. Θα μπορούσατε να τους ρωτήσετε: «Γιατί εμφανίζεστε στα όνειρά μου;» ή «Τι χρειάζεστε για να επιλύσετε αυτή τη σύγκρουση μαζί μου;»

Dr. Denholm Aspy

” Άνθρωποι “, πρόσθεσε,” Πάρτε τις υπερδυνάμεις ή τις ειδικές ικανότητες, [έτσι] μπορούν να πολεμήσουν πίσω από τον επιτιθέμενο. Και τότε μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να ξεφύγετε, έτσι ώστε να πετάξετε μακριά, ή ακόμα και να κάνετε τεχνικές για να ξυπνήσετε σκόπιμα από τον εφιάλτη. ”

Το Lucid Dreaming έχει επίσης τη δυνατότητα να βοηθήσει τα άτομα με φοβίες, όπως ο φόβος της πτήσης ή ο φόβος των αράχνων.

“Εάν ένα άτομο έχει μια συγκεκριμένη φοβία, τότε το διαυγές περιβάλλον του ονείρου […] παρέχει μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να κάνετε πράγματα όπως η θεραπεία έκθεσης, όπου σταδιακά εκθέτετε τον εαυτό σας στο πράγμα που φοβάστε, μέσα Μια προσπάθεια να ξεπεραστεί σταδιακά αυτός ο φόβος “, δήλωσε ο Δρ Aspy.

Αυτό είναι δυνατό, πρόσθεσε, επειδή τα περιβάλλοντα των ονείρων μπορούν να προσφέρουν μια αρκετά ρεαλιστική εμπειρία χωρίς να αισθάνεται πραγματικά ανασφαλές. Κατά τη διάρκεια του Lucid Dreaming, ένα άτομο γνωρίζει ότι δεν είναι στον πραγματικό κόσμο, οπότε μπορούν να διερευνήσουν με ασφάλεια τους φόβους τους χωρίς να αισθάνονται πραγματικά απειλούνται.

‘Το Lucid Dreaming είναι ένα είδος δημιουργικής δραστηριότητας’

Ταυτόχρονα, το Lucid Dreaming είναι επίσης ελκυστικό ως ένα ασυνήθιστο μέσο ψυχαγωγίας – όπως και η εντυπωσιακή εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας.

Ένας έμπειρος διαυγής ονειροπόλος μπορεί να είναι σε θέση να “πάει σε μια περιπέτεια” και να αλληλεπιδράσει με τους ανθρώπους και τα πράγματα με τρόπους που μπορεί να μην είναι σε θέση στην πραγματική ζωή.

Ο διαυγής ονειροπόλος που μίλησε στο MNT είπε ότι σκέφτεται την εμπειρία ως κάτι παρόμοιο με την αφήγηση, γεγονός που την κάνει να αισθάνεται πιο ευτυχισμένη από το να ξυπνήσει:

Είδος δημιουργικής δραστηριότητας – μπορώ να διερευνήσω τι μου λένε τα όνειρά μου λίγο σε σχέση με το τι θέλει το συνειδητό μου μυαλό. Δεν έχει μεγάλη χρήση εκτός από το να είμαι ενδιαφέρον και με κάνει ευτυχισμένο συνήθως […]. Έχω την τάση να ξυπνήσω αρκετά ικανοποιητικό. ”

“Κάνω το Ducid Dreaming for Fun”, συνέχισε να λέει. “Μου αρέσει και ως κάποιος που απολαμβάνει την αφήγηση, είναι μια παρόμοια εμπειρία με τη συγγραφή μιας ιστορίας ή παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι. Βυθιστείτε σε μια αφήγηση που σας εμπλέκει με κάποιο τρόπο. ”

Τεχνικές για το Lucid Dreaming

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που οι άνθρωποι που θέλουν να δοκιμάσουν το Lucid Dreaming ή να τελειοποιήσουν τις εμπειρίες τους από το Dreaming.

Μια μελέτη 2017 που ο Δρ ASPY και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν την αποτελεσματικότητα τριών κοινών τεχνικών.

Το πρώτο ονομάζεται “δοκιμή πραγματικότητας”. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επαλήθευση του εάν ονειρεύεστε τόσο στην πραγματική ζωή όσο και κατά τη διάρκεια ενός ονείρου.

Για παράδειγμα, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ένα άτομο μπορεί να θέλει να αναρωτηθεί, “Ονειρεύομαι τώρα;” Καθώς προσπαθούν να κάνουν το χέρι τους να περάσουν από ένα συμπαγές τοίχο.

Αυτή η τεχνική βασίζεται στην πρόθεση. Στην πραγματική ζωή, ο τοίχος θα παραμείνει σταθερός και αδιαπέραστος, αλλά σε ένα όνειρο, το χέρι θα περάσει εύκολα μέσα από αυτό.

Ένας άλλος “έλεγχος πραγματικότητας” ξαναδιαβάζει μια σειρά κειμένου. Στην πραγματική ζωή, αν διαβάσουμε το κείμενο σε μια αφίσα, θα παραμείνει το ίδιο όταν το ξαναδιαβάσουμε. Σε ένα όνειρο, ωστόσο, το κείμενο θα μετατοπίζεται συνεχώς.

Η διεξαγωγή αυτών των πειραμάτων επανειλημμένα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να διευκολύνει να θυμόμαστε να τα διεξάγει κατά τη διάρκεια των ονείρων, επιτρέποντας έτσι στον ονειροπόλο να αποκτήσει επίγνωση του ονείρου.

Μια άλλη τεχνική είναι “ξυπνάει στο κρεβάτι”. Αυτό απαιτεί τον καθορισμό ενός συναγερμού για να ξυπνήσετε περίπου 5-6 ώρες μετά τον ύπνο.

Μόλις ξυπνήσει, το άτομο θα πρέπει να στοχεύει να παραμείνει ξύπνιος για λίγο πριν επιστρέψει στον ύπνο. Αυτή η τεχνική υποτίθεται ότι βυθίζει αμέσως το κρεβάτι στο REM, η οποία είναι η φάση του ύπνου κατά τη διάρκεια της οποίας είναι πιο πιθανό να βιώσουν ένα σαφές όνειρο.

Το Lucid Dreaming μπορεί επίσης να συμβεί μέσω της “μνημονικής επαγωγής”. Αυτή είναι μια άλλη τεχνική που απαιτεί πρόθεση και πολλή πρακτική.

Με την μνημονική επαγωγή, ένα άτομο πρέπει να επαναλάβει τον εαυτό του – λίγο πριν πάνε για ύπνο – μια φράση όπως “Απόψε, θα παρατηρήσω ότι ονειρεύομαι”, ώστε να “προγραμματίσουν” για να επιτύχουν Διαυγής στο Dream.

περιοδικά ονείρου και διαλογισμός

Φαίνεται επίσης ότι εκείνοι που θεωρούν εύκολο να διαμορφώσουν το όνειρο δεν έχουν πολλά προβλήματα να υπενθυμίζουν τα όνειρά τους σε τακτική βάση.

“Όταν πρόκειται για διαυγές όνειρο, ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για το αν έχετε σαφή όνειρα ή όχι είναι πόσο καλός είστε να θυμάστε τα συνηθισμένα όνειρά σας”, εξήγησε ο Δρ Aspy.

Επομένως, μερικοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τα όνειρά τους με πλήρη συνειδητοποίηση μπορεί να θεωρούν χρήσιμο να διατηρήσουν ένα περιοδικό ονείρου στο οποίο καταγράφουν τα όνειρα που έχουν κάθε βράδυ σε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο διαυγής ονειροπόλος που είχαμε πάρει συνέντευξη επιβεβαίωσε αυτή την ιδέα, εξηγώντας ότι, για πολύ καιρό, απολάμβανε να γράφει τα όνειρά της όταν ξυπνούσε.

Μια άλλη πρακτική που μπορεί να βοηθήσει το Lucid Dreaming είναι ο διαλογισμός ή η νοοτροπία, καθώς “εκπαιδεύει” τους ανθρώπους να γίνονται όλο και πιο ενήμεροι για τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους γενικά.

“Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον διαλογισμό και την ευαισθησία ως έναν τρόπο να έχουν σαφή όνειρα”, δήλωσε ο Δρ Aspy, εξηγώντας: “Η ιδέα είναι ότι αν γνωρίζετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, Είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε ότι ονειρεύεστε ενώ κοιμάστε. ”

Ανησυχίες και κινδύνους

Η ανησυχία που μερικοί άνθρωποι εκφράζουν για να ασχοληθούν με ευδιάκριτα όνειρα, αν είναι σε θέση να το επιτύχουν, είναι ότι μπορεί να “κολλήσουν” σε ένα όνειρο και να βρουν Είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσουμε.

Ωστόσο, ο Δρ. Aspy εξήγησε στο MNT ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Συνήθως, οι άνθρωποι είναι σε θέση μόνο να κοιμούνται (και να ονειρεύονται) για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα κάθε βράδυ, οπότε είναι απίθανο ο καθένας να “κολλήσει” να κοιμάται.

Μας είπε: “Ο κύριος λόγος για αυτό είναι – σχεδόν ανεξάρτητα από το τι κάνετε, θα έχετε μόνο, κατά μέσο όρο, μόνο ένα ορισμένο ποσό ύπνου και ονειρεύεστε κάθε βράδυ. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αυξήσετε λίγο, αλλά δεν μπορείτε πραγματικά να το διατηρήσετε για πολύ καιρό. ”

Ένας άλλος αφορά μερικοί άνθρωποι είναι ότι η εμπλοκή σε διαυγές όνειρο απαιτεί εστίαση και προσπάθεια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ο κρεβάτι δεν έχει αρκετή ξεκούραση. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφείς ενός άρθρου του 2019 εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η συχνή διαυγής όνειρο μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο.

Ωστόσο, ο Δρ Aspy εξήγησε ότι οι διαυγείς ονειροπόλοι με τους οποίους έχει εργαστεί στο παρελθόν δεν έχουν αναφέρει περισσότερη κόπωση ή φτωχότερη ποιότητα ύπνου ως αποτέλεσμα του διαυγής όνειρο.

Ωστόσο, εξέδωσε μια προειδοποίηση για τους επίδοξους διαυγείς ονειροπόλους:

“Συνιστώ γενικά ότι οι άνθρωποι δεν ακολουθούν ευδιάκριτες ονειρεύονται εάν έχουν ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας”.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η σχιζοφρένεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη διάκριση μεταξύ ψευδαισθήσεων και γεγονότων πραγματικής ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Δρ Aspy μας είπε, το Lucid Dreaming μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει την κατάσταση.

Άλλοι επιστήμονες ρωτούν αν η ενθάρρυνση του Lucid Dreaming θα μπορούσε να θολώσει τη γραμμή ανάμεσα στα ψυχολογικά όρια του ύπνου. Ζητούν περισσότερη έρευνα για το πώς μπορεί να επηρεάσει ορισμένους ευάλωτους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετωπίζουν αποσύνδεση.

Το Lucid Dreaming μπορεί να είναι μια συναρπαστική, εξυπηρετική ή ευχάριστη εμπειρία, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε γιατί ενδιαφέρεστε να το επιτύχετε και τι περιμένετε να πάρετε από αυτό πριν προσπαθήσετε να πειραματιστείτε.

  • ψυχική υγεία
  • Νευρολογία/νευροεπιστήμη
  • Ψυχολογία/Ψυχιατρική
  • Διαταραχές ύπνου/ύπνου/αϋπνία

Τα ιατρικά νέα σήμερα έχουν αυστηρές οδηγίες προμήθειας και αντλεί μόνο από μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.